Theatervoorstelling: Mémoires de la douce France

Theatervoorstelling “Mémoires de la douce France”

Franse chansons omlijst door “mémoires”.

Muzikaal duo Pierre et Gerdy bestaat uit een nostalgische accordeon en een vrouwenstem: eenvoudig, puur. Ze brengen samen een theatervoorstelling waarin Gerdy haar herinneringen aan Frankrijk tot leven wekt: Waargebeurde anekdotes met bijpassende Franse chansons. Het zit hem immers vaak in de kleine gebeurtenissen uit het verleden die een bijzondere  sfeer oproepen.  Maar het kan ook groots en meeslepend zijn.  De chansons die het duo heeft geselecteerd zijn daarom zeer divers, met respect voor de grote namen zoals Charles Trenet, Edith Piaf, Juliette Gréco, Yves Duteil en Dalida. Emotie, passie, beleving!

Waarom Frankrijk?

“Als mijn moeder het woord Frankrijk uitspreekt slaat ze gelukzalig de ogen ten hemel, alsof Frankrijk daar te vinden is. Is ‘Frankrijk’ synoniem voor de hemelse staat van onze geest? Voor een dimensie in ons zelf die niet aan plaats of tijd gebonden is? Misschien is dat de reden waarom juist muziek ons daar kan brengen. Bij de schoonheid, de verfijning, het genieten,  de liefelijkheid, de ruimte, de vanzelfsprekende vrede, zodat we even God in Frankrijk zijn”, aldus Gerdy van der Graaf.                                            De Franse taal is op zichzelf al melodie. Voeg daar een poëtische songtekst aan toe en je hebt een heel intense uitdrukkingswijze. Daarbij komt dan de eigen sfeer van de accordeon, bohémien en  onlosmakelijk verbonden met het Franse straatleven. Tenslotte de vrouwenstem: het instrument van de menselijke stem is drager van emoties bij uitstek.

Joie de vivre

Ik geloof dat vreugde de essentie van het leven is. Dat je vaak diep van binnen iets voelt bruisen, borrelen, kriebelen en grinniken. Dat er als het ware altijd een beetje ruimte zit tussen je rol, je situatie en jij zelf, zodat je om de dingen kunt lachen. In Frankrijk heb ik deze levenshouding vaak bij mensen gezien: de zogenaamde joie de vivre. Liever levensvreugde dan jezelf zo vreselijk serieus nemen. Misschien af en toe wel even gepassioneerd een drama scheppen, maar wetend dat het een spel is. En daarna gauw weer lachen. Pierre en Gerdy ervaren zelf enorm veel joie de vivre door het Franse chanson en dat hoor je.